A kerti parti árnyékos helyen az igazi

Emlékszem arra, hogy gyerekkoromban mennyire önbizalomhiányos voltam. Ezt a szüleim is érzékelték, és bár sokat próbálkoztak, dicsértek, végül nem sikerült az önbizalmamat helyre billenteni.

Hosszú ideig küzdöttem ezzel, majd végül tinikoromban sikerült ezen túltenni magamat, amikor a barátnőm elrángatott egy kerti partira. Gondolhatjátok, hogy nem sok kedvem volt emberek közé menni ilyen állapotban, de végül ez a buli megadta a kezdeti lökést, és a fogadtatásnak köszönhetően sikerült egy kicsit feloldódnom, majd pedig a további kerti partiknak köszönhetően ez csak fokozódott.

Így gondolhatjátok, hogy felnőtt korban meghagytam ezt a hagyományt, és azóta nem csak eljárni, de szervezni is nagyon szeretem a kerti partikat. Sokszor tartok itthon, így, hogy eljön a jó idő, szinte minden hétvégén összeülünk néhány baráttal, és mivel nekem van kertes házam, általában ez nálunk szokott megtörténni. Az elmúlt napokban viszont, mióta ilyen erőteljesen süt a nap, nem lehetett megmaradni a kertben. Legutóbb azt beszéltük a baráti társasággal, hogy szükség lenne valamilyen árnyékolás megoldásra. Ekkor Péter ajánlotta nekem a gazdabolt weboldalát, ahol kisebb nézelődés után rájöttünk, hogy árnyékoló hálóra lesz szükségem, és azt is megtudtam, hogy hogyan alakul az árnyékoló háló ára.

Nagyon sok lehetőség van arra, hogy árnyékot teremtsünk a kertben. A weboldalon találtam világosabb és sötétebb árnyékoló hálókat is. A világosabbak nagyobb fényerőt biztosítanak, ezzel szemben a sötétebb árnyékoló háló kevesebb fényt enged át. Ráadásul ezek a hálók már UV álló adalékot is tartalmazhatnak, így a háló alatt biztosított az UV védelem, ami nem elhanyagolható.

Olyan árnyékoló hálót szerettem volna, aminek a mérete pontosan megfelel a kert azon részének a méretével, ahová szeretnénk ezt az árnyékoló hálót. Szerencsére sikerült is ilyen külső terek árnyékolására ajánlott árnyékoló hálót találni. Alapvetően túlzott sötétséget nem szerettem volna a kertben, így egy bézs színű hálót választottam, ami csökkenti a nap erejét, de még így is nagyon jó fényes, világos lesz a háló alatti rész.

Ahogy elnéztem a termékeket, az árnyékoló háló ár sok mindentől függ. Nem mindegy az, hogy milyen anyagból készült, vagy hogy az árnyékoló háló légáteresztő vagy van-e vízhatlan tulajdonsága, illetve, hogy milyen méretű hálóra van szükség. Ezeket a következtetéseket sikerült levonnom, miközben a gazdabolt termékkínálatát böngésztem.

Egy kisebb árnyékoló háló már 5347 forinttól elérhető az oldalon. Ez az ár elmehet egészen akár 80 ezer forint fölé is. Viszont az ilyen összegű hálók azok már olyan hálók, amiket nagyobb területek, valamint fólia sátrak árnyékolására szoktak használni. Ezeket Raschel hálónak nevezik. Nekem elegendő volt egy kisebb, kifeszíthető árnyékoló, ami az árnyékolás mellett a csapadék ellen és megvédi a bútorzatot. A rendelés leadását követően négy napon belül meg is érkezett a futárral a csomag. Az árnyékolót így a fiúk a múlt hétvégén már fel is szerelték, úgyhogy innentől kezdve már az árnyékban élvezhetjük a kora délután kezdődő kerti partikat.

Egyébként maga a weboldal nem kizárólag árnyékolásra van specializálódva, sok egyéb termék is megtalálható, ami a gazdálkodáshoz, kertműveléshez, zöldségtermesztéshez vagy akár szobanövényekhez használatos. Ezenkívül pedig szaktanácsadással is foglalkoznak, ami egyszerűen online elérhető a weboldalon.