Akciós újság? Zene füleimnek!

Feleségem nagyapja, a nyugalmazott zenetanár, a magyar zenetörténet odaadó rajongója, Bartók iránt szerelmén kívül csak egy dologról híres szerte a városban: a hihetetlen mértékű spórolásáról. Ő az, aki képes akár egy egész napot szánni arra, hogy az egész várost körbebiciklizze, csak azért, mert volt a postaládájában reggel egy akciós újság, ami felhívta a figyelmét arra, hogy az egyik boltban most akciós a farhát.

Mindig ő jut eszembe, amikor akciós újságokat látok, mert mindig ott vannak nála az asztalon a különböző Spar, Penny, Lidl, Aldi és egyéb újságok, amikkel aztán nem tud mit csinálni, és odaadja apósomnak eltüzelni. De amíg még érvényesek, addig óriási kincsnek számítanak.

A digitális világ elérte már őt is

Dani bá’, ahogy én hívom feleségem nagyapját, mindettől eltekintve nem egy maradi ember. Nem az a konzervatív, minden újtól elzárkózó ember, mint amilyennek sokan képzelnék. Igen, a mai napig karikázgatja a műsorújságban a kedvenc sorozatait, és örül annak, amikor reggel a postaládájában ott vannak az akciós újságok. De ettől függetlenül mindig is nyitott volt az új dolgokra. Hamar lett számítógépe, tabletje, és a karácsonyra kapott okostelefonját is nagyon gyorsan megtanulta használni. Hamarosan már azon böngészte a kedvenc oldalait, csak azt sajnálta, hogy egyesével kell megnéznie az összes áruház oldalát, ha az akciókról az ágyban fekve akart értesítést kapni.

Ő ugyanis tényleg a napi rutinját az akciók köré szervezte. Ha akciós volt a paradicsom az egyik boltban, akkor azt onnan vette, majd áttekert a másikba, ahol pedig az étolaj volt olcsó. Kihozta azt az akciós újságból, amit csak lehetett. És hogy miért múlt időben beszélek erről a korszakról?

Az akciós újság is online elérhető

Otthonosan mozgok a technika világában, de ez még nekem is új volt: léteznek olyan oldalak, mint az Akcióleső, ami a létező összes aktuális akciós újságot online is elérhetővé teszi. Egyszerűen fölmegy az ember az oldalukra és ott van előtte könnyen olvasható, lapozható formátumban az akciós újság. Ha valamit, hát ezt meg kellett mutatnom Dani bá’-nak is!

Amikor legközelebb lementünk a városba látogatóba, első utam a zeneiskola melletti kis rezidenciába vezetett. Dani bá’ épp szállt le a biciklijéről, az akciósan vett élelmiszerekkel megrakodva. Gyorsan lezavartuk a szokásos köröket, majd a lényegre tértem.

Új fejezet az akciós újságok történetében

akciós újság

Megkértem, hogy adja oda egy percre a telefonját. Én egy darabig pötyögtem rajta, és mint egy bűvész, aki nagy attrakciót mutat be, visszaadtam neki. Meg volt nyitva rajta az Akcióleső oldala. Dani bá’ egy darabig nézett, hogy mi ez, aztán megnyitotta az egyiket, és elkezdett lapozgatni. Felcsillant a szeme, hogy ez épp a mostani, ezzel ment ma el vásárolni. Mondtam neki, hogy ezután már ki se kell kelnie az ágyból, már ott meg tudja majd nézni magának, hogy hova érdemes menni.

El se hittem, de legalább egy óráig nézegette előttem az akciós újságokat, és ami a vicc az egészben, hogy a végén megkért, ugyan, vigyem már el ide meg ide, mert ezekről az akciókról ő nem hallott, de érdemes lenne kihasználni. Így aztán a délelőtt maradék része bevásárlókörúttal telt, de nem bántam nagyon. Örültem, hogy boldognak látom Dani bá’-t, akinek egy új korszak nyílt meg az online akciós újság létezésének köszönhetően. Kíváncsi vagyok, hogy fiatalkorában akkor is ilyen lelkes volt-e, amikor először fogott egy nagyon régi kottát a kezében.