A tanítványom esete ébresztett rá, hogy sürgősen lakásbiztosítást kell kötnöm

Magyar zenetörténetet tanítok egy zeneiskolában. Nagyon szeretem a munkámat, sosem esik nehezemre bemenni. Elmondhatom azt, hogy olyan szerencsés vagyok, hogy a hobbimnak élek. A történelmet mindig is nagyon szerettem, gyermekkoromtól kezdve ez volt a kedvenc tantárgyam a suliban. Édesanyám a komolyzene megszállottja volt, így tízéves koromtól péntek délutánonként zongoraórára jártam. Ez hosszú évekig kitartott, mivel idővel számomra is nagyon kedves lett a komolyzene. Sajnos nincs olyan jó hallásom, hogy igazi művész válhasson belőlem, emiatt döntöttem végül a pedagógusi pálya mellett.

A magyar zenetörténetben a két hobbimat, a kedvenc időtöltéseimet egyesítettem, így nem is csoda, hogy maradéktalanul boldoggá tesz ez a szakma. Meggyőződésem, hogy nincs fontosabb annál, hogy az ember jól érezze magát, vidáman teljenek a mindennapjai, azonban állszentség lenne azt mondani, hogy a pénz semmit nem számít.

Tudvalevő dolog, hogy a tanári állás nem épp a legjobban kereső kategóriába tartozik. A férjem szintén pedagógusként dolgozik, következésképp közel sem dúskálunk a pénzben. Emiatt csak hosszú évek alatt sikerült felépítenünk a saját családi házunkat. Kemény munka volt, sok áldozatot követelt meg tőlünk, de úgy gondolom, hogy mindenképp megérte, hiszen most kiköltözhettünk a szűkös albérletünkből, és a saját otthonunkban nyugodtan élhetünk.

A házunk elkészülte után teljes kiegyensúlyozottságot éreztem. Ez azonban nem sokáig tartott. Egy gyerek, Borika sírva jött be az egyik reggel az iskolába. Tűz ütött ki a házukban és leégett a tetőszerkezet nagy része. A gyerek elmondása szerint a szülei nem kötöttek biztosítást, így a felújítást nekik kellene állniuk, de nincs rá pénzük és nincs hova költözniük. A házuk lakhatatlanná vált.

Meghatott a gyerek története, nagyon megsajnáltam. És persze az első gondolatom az volt, hogy mi sem kötöttünk biztosítást, és nekünk sem lenne hova költöznünk, ha bármi történne a házunkkal. Ahogy hazaértem egyből a számítógép elé ültem, és őrült keresgélésbe kezdtem. Sokszor kissé paranoiás vagyok, természetesen ebben az esetben is ez lett úrrá rajtam, féltem, hogy bármikor bármi történhet a frissen felépített, gyönyörű házunkkal. Valami csoda folytán egyszer csak a www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas weboldalon kötöttem ki, ahol mindent megtaláltam, amire abban a pillanatban szükségem volt. Egy tökéletes lakásbiztosítást, részletes leírásokat, pontos tájékoztatást.

A Pannon Safe biztosító mindig a tényleges kárt téríti meg, az újjáépítési vagy újra beszerzési érték, illetve a javíttatás költségének figyelembevételével, maximum a biztosítási összegig. A biztosító kockázatviselése online szerződéskötés esetén az ajánlatkészítést követő nap nulla órakor kezdődik. Sajnos a biztosítási események kapcsán várakozási idővel kell számítani. Ez a várakozási idő rendszerint tizenöt nap, azonban egyes kiegészítők esetén harminc nap, vagy hat hónap is lehet. Ezek az időintervallumok bár kissé hosszúnak tűnnek, máshol sem találni jobbakat, így nem szegték kedvem, nem ugrottam át más oldalra.

Szeretek minden eshetőséget figyelembe venni, így bár teljesen új a házunk, a totálkárra sem árt gondolni. A Pannon Safe totálkár esetén a károsodott épülettel azonos nagyságú, kivitelezettségű és minőségű épület építési költségét fizeti meg, természetesen maximum a biztosítási összeg erejéig. Ha az épület avultsága a kár időpontjában meghaladta a 75%-ot, akkor a térítés összegét az avultság arányával arányosan csökkenti. Ennek értelmében tehát az eredetinél magasabb műszaki színvonal építése esetén az építési költségek egy részét a tulajdonosnak kell állnia. Ennek az a nyilvánvaló dolog az oka, hogy a biztosításból eredő haszonszerzés, meggazdagodás nem lehetséges.

A www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas honlapon arról is tájékoztatást kaptam, hogy milyen kiegészítő biztosítások közül választhatok, amennyiben ezek szükségét érzem. Még meg kell tárgyaljam pontosabban a férjemmel, de jelenleg úgy érzem, hogy a következő kiegészítő biztosítások jól jönnének nekünk: tűz nélküli füst és koromszennyezési károk megtérítése, kívülről történő beázás, nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk megtérítése, valamint a csőtörés következtében elfolyt víz árának kifizetése. Mindezek olyan dolgok, amik bármikor bekövetkezhetnek. A kiegészítő biztosítások között még számos hasznos kockázatviselési terület van, azokra azonban nekünk nincs szükségünk. Ilyen például a gépjármű assistance, valamint a kisállat, illetve háziállat biztosítás. Ezek azoknak jelentenek jó megoldást, akik gépjárművel, vagy állatokkal rendelkeznek. Szerencsére nagyon barátságos, biztonságos környékre építettük a házunkat, így a graffiti károk, valamint a vandalizmus által keletkezett károk megtérítésére valószínűleg sosem lenne szükségünk. A besurranással, illetve jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén történő kockázatviselés szintén a rosszabb környékeken lakóknak, vagy a feltűnően szép ingatlannal rendelkezőknek lehet jó választási alternatíva. A biztosítási fedezet kiterjedhet még a napelemekre, a napkollektorokra, valamint akár a kerti bútorokra is. Mindemellett kiterjesztett garancia és vállalati biztosítás is választható a Pannon Safe-nél. A szerződéskötés előtt alaposan át kell gondolni, hogy mindezek közül mire van ténylegesen szükségünk, és mi az, amire költeni fölösleges pénzkidobás lenne.

A Pannon Safe internetes oldal meggyőzött engem, hogy náluk kell megkötnöm a lakásbiztosításomat. Úgy gondolom, hogy ez a legjobb döntés. Ha pedig, megváltozna idővel a véleményem, könnyedén fel tudom bontani a szerződést. A biztosítási évfordulót harminc nappal megelőzően egy felmondó nyilatkozatot kell küldeni a biztosítónak, ami tartalmazza a szerződő nevét, címét, születési helyét, születési időt, valamint a szerződés- vagy kötvényszámot. Amennyiben online, az online kalkulátoron keresztül kötöm meg a lakásbiztosítást, a korábbi szerződés felmondását elintézik helyettem. De természetesen csak akkor, ha harminc nappal az évforduló előtt visszaküldöm a megbízást. Nem hiszem, hogy a szerződés felbontására sor kerülne egy év múlva, hiszen úgy gondolom, hogy a legjobb biztosítót sikerült megtalálnom, de amúgy is az online kalkulátoron szerettem volna megkötni a szerződést. Ez még egy okot ad rá, hogy valóban emellett az opció mellett döntsek.

Örülök, hogy ezután már teljes biztonságban tudhatom az otthonunkat. Hétfőn a kislány szüleinek is ajánlom majd a biztosítót, hogy legközelebb ne járjanak úgy, mint ahogy most.