Házi feladat elkészítése alternatív módon

Zenei specializációjú osztályba járok a lakóhelyemhez közeli középiskolába. Gyerekkorom óta szívesen zenélek, a szüleim már kicsi koromban belém nevelték a zene szeretetét. Klasszikus zongorával kezdtem a hangszerekkel való ismerkedést, később megfordult a kezemben gitár, fuvola és hegedű is. Emellett ugyanakkor mindenféle hangszer iránt lelkesen érdeklődöm. Nem kizárólag a klasszikus zene érdekel, a könnyűzenei műfajokra is nyitott vagyok, főleg funky-t és rockot hallgatok szabadidőmben.

Zenetörténet órán most a 20. századi magyar zeneszerzőkről tanulunk. Ez természetesen rengeteg zenehallgatással jár, amit még otthon is folytatni kell, ugyanis a dolgozatoknak és a félévi vizsgának része a darabok hallás utáni felismerése. Én örömmel hajtom végre ezt a házi feladatot, míg vannak páran az osztályban, akik nem hajlandóak otthon is klasszikus zenét hallgatni. Én személy szerint sokkal szívesebben hallgatom még a kötelezően feladott műveket is, minthogy fizikai számításokat végezzek a közlekedőedényekről.

Egyik kedvenc helyiségem a zenehallgatáshoz az akusztikája miatt a fürdőszoba. A másik szempont az, hogy egy kád forró vízben elmerülve nagyon jó hangulattal töltenek el a komolyzene lágy dallamai. Esténként így „végzem el” a zenetörténet házi feladatot: illatos habbal és forró vízzel körülvéve, ellazulva.

Egy este szokásomhoz híven bevonultam a fürdőszobába a telefonommal és a bluetooth hangszórómmal. Elkezdtem engedni a kádba a meleg vizet. Ám ekkor a bojler rettenetes morajlásban, vinnyogásban tört ki. Jól működött, rendesen forralta a vizet, csak épp mindez szörnyű zajjal járt. Rohantam a szüleimhez, hogy megkérdezzem, mi lett a bojlerrel. Annyi volt a szüleim válasza, hogy nincs semmi baja, csak már régi, rozsdás és emiatt sokkal hangosabb lett a működése. Teljesen jól működik, csak el kell viselni a zúgást és morajlást.

Mondanom sem kell, hogy ez sutba vágta a zenehallgatási szokásaimat. Megvártam, amíg megtelik forró vízzel a kád, és csak akkor indítottam el a zenelejátszót. Kodály Zoltán gyönyörű zenekari műve, a Galántai táncok volt soron. Reméltem, hogy a bojler csak addig zörög, amíg folyik belőle a víz. A számításaim azonban nem jöttek be, tudniillik a készülék folytatta a vonyítást és a zajongást még akkor is, amikor már leállítottam a vizet. Borzasztó volt így zenét hallgatni a néha fel-felbődülő, máskor disszonánsan sípoló bojler társaságában. Feladtam a dolgot és próbáltam elfogadni, hogy kénytelen vagyok lemondani a fürdés közbeni házi feladat végzésről.

Másnap este reflexből pakoltam be a felszerelésemet a fürdőszobába, és amikor megnyitottam a vizet, csak akkor juttatta eszembe az éktelen zaj, hogy már nem aktuális a kádban való zenehallgatás. Szomorúan vittem ki ismét a telefonomat és a hangszórót. Elhatároztam, hogy ez így nem mehet tovább, még ha a zenehallgatást mellőzöm is a fürdőszobában, nem akarok halláskárosodást szenvedni az állandó zúgástól és sípolástól. Nagyon kell vigyázni a fülek épségére, mivel ha egyszer károsodás éri, azt már nem lehet visszafordítani. Főleg így, hogy zenével foglalkozom, aggódom emiatt különösen.

Bementem a szüleimhez a nappaliba és letettem eléjük a laptopomat. Közöltem, hogy most pedig együtt fogunk utánanézni online webshopoknak, hátha találunk modern villanybojlert árusító cégeket az interneten. A szüleim beleegyeztek a javaslatomba és csatlakoztak hozzám a kanapén. Anyukám javaslatára Hajdu villanybojlereket kezdtem keresni, mivel ez egy jól bevált, megbízható magyar márka. A „hajdu aquastic villanybojler ár” kulcsszavak rengeteg találatot adtak ki. Rá is találtunk egy szimpatikus oldalra, a villanybojlerbolt.hu-ra, ahol temérdek mennyiségű Hajdu villanybojler közül válogathattunk. A Hajdu AQ 120 ErP (Aquastic) elektromos melegvíztárolónál kötöttünk ki végül. Ez egy hatalmas, 120 literes, C energiaosztályú villanybojler, ami gond nélkül kielégíti az egész családom vízigényét. Van ugyanis két testvérem, akik az emeleten laknak, és ott külön fürdőszoba van, kád helyett zuhanykabinnal. A bojler a nagy mérete ellenére alacsony készenléti energia igénnyel és alacsony éves villamosenergia-fogyasztással rendelkezik. A kivezetett hőfokszabályozós kivitel lehetővé teszi, hogy beállítsuk a víz hőmérsékletét a tartályban. A speciális tűzzománc bevonat, valamint a magnézium aktív anód biztosítják a készülék rozsdamentességét még lágy vizek esetén is. A tároló kiváló hőszigeteléssel van ellátva, ennek köszönhetően hosszú ideig megtartja a tárolt víz hőmérsékletét, ami tisztálkodási és fogyasztási célra is alkalmas. A Hajdu Aquastic villanybojler külleme is igen esztétikus, szép fehér acéllemez burkolattal készült. Fontos szempont a garancia, szóval boldogan nyugtáztuk, hogy a Hajdu Zrt. a tartályokra 5 év, és az egyéb részegységekre 2 év garanciát vállal. A Hajdu Aquastic villanybojler árával is meg voltunk elégedve. Egyöntetűen úgy gondoltuk, hogy ez a bojler megfelelő lesz a számunkra a régi helyett. Így tehát meg is rendeltem a készüléket és Paypal-lal kifizettem.

Még egy este el kellett viselnem a zajos, régi bojlert. Addig csak-csak kibírtam a fürdést zenehallgatás nélkül.

Két nap múlva arra érkeztem haza a suliból, hogy már nagyban folyik az új bojler felszerelése a fürdőszobába. Nehezen tudtam visszafogni az ujjongásomat, úgy örültem, hogy mától minden visszatér a rendes kerékvágásba és újra a bevált módomon hallgathatom a komolyzenei műveket.

Elvonultam a szobámba tanulni és pihenni, majd elmentem futni a közeli parkba egy barátnőmmel. Mire visszaértem este, patakokban folyt rólam a víz, azért siettem is a fürdőszobába felavatni az új Hajdu villanybojler készüléket. Amint beléptem, egyből más érzés volt, hogy a szép, új bojler látványa fogad a régi, koszos darab helyett. Óvatosan megnyitottam a vizet. Bevallom, hogy volt bennem egy kis félsz, nehogy kísértsen a sors és ismét egy disszonánsan zenélő bojlerrel legyen dolgom. Ezúttal azonban szerencsém volt, a villanybojler tökéletesen és mindennemű zajtól mentesen működött. Rendkívül hamar megérkezett a kádba a meleg víz és hibátlanul tudtam szabályozni a hőfokát. Rohantam is a szobámba a zenelejátszó eszközökért. Boldogan indítottam el a szintén Kodály által szerzett Fölszállott a páva című népdal zenekarra írt variációit a lejátszón. Becsobbantam a kádba és elmerültem a kellemes dallamokban.

Nagyon boldog voltam, hogy ismét a megszokott módon hallgathattam a feladott darabokat, mivel így összekötöm a kellemeset a hasznossal és még fel is töltődöm közben. Félévkor sikerült is hibátlanul megírni a zenetörténet vizsgámat és maradéktalanul felismerni minden darabot. Volt pár osztálytársam, akiket úgy kellett kettessel átrugdalni, megvető pillantásokat vetettem feléjük, mivel senki nem mondta, hogy kötelező zenei középiskolába járni, ha ennyire nem érdekli őket. Nekem mindenesetre megvan a jól bevált módszerem a zeneművekben való elmerülésre.