A változás szele sokszor onnan jön, ahonnan nem is gondolnád

Kis város vagyunk. Mindenki ismer mindenkit. Az egyetlen iskola, ahol tanárként dolgozom, olyan, mint egy nagy család. A zenetanár volt az egyetlen, akit nem kifejezetten bírtunk. Mindig a zenetörténetről papolt, mást soha nem hallgatott meg és ő maga sem váltott témát. Szóval áldás volt, amikor nyugdíjba ment és egy teljesen friss arc került hozzánk egy másik településről. Ő is eléggé zenemániás volt, de sokkal fiatalabb és nyitottabb az életre. Az iskolától nem messze vásárolt meg a feleségével egy régi házat, amit felújított és napelemeket szereltetett a ház tetejére. Gondolhatjátok, ez volt a téma hetekig a városban: az új zenetanárnak napelemei vannak. Vajon mit csinál velük? Tudunk tőle áramot venni? Vajon más érdekes dolog is van nála? Az is lehet, hogy valamikkel kísérletezik? Őrült módjára szállingóztak a pletykák, egyre nagyobb lehetetlenségeket állítva. És természetesen visszajutott Aladár fülébe is. Nagyon jól kelezte a dolgot. Rájött, hogy senki nem érti pontosan, hogy miről van szó, úgyhogy egy nagy szünetben el kezdett mesélni a tanáriban, épp úgy, ahogyan a diákjainak zeneórán szokott. Addig mesélt, amíg megértettük, hogy mire is jó ez az egész és többen is el kezdtünk gondolkodni rajta. Végül mi lettünk a férjemmel a második család a városban, aki beszereltette a napelemeket.

napelem panel

Jelentkeztünk annál a cégnél, akivel Aladár is felrakatta a rendszert. Először telefonon egyeztettünk velük, ahol mesélnünk kellett a házunkról, a háztartásunkról, milyen elektromos szerkezeteink vannak és a többi. Aztán személyesen is kijöttek felmérni a terepet. Kiszámolták, hogy hány napelem panel felszerelésére lenne szükség ahhoz, hogy kiszolgálja a háztartásunkat a rendszer. Aztán megbeszélték a férjemmel a további tennivalókat, papírmunkákat. Nekem év végi stresszes időszak volt, úgyhogy a továbbiakban kimaradtam a dologból, de azért büszkén mondtam el a zenetanárnak, hogy mi is napelemeket szerelünk a háztetőre.

Az első vakációs napomon, amikor ki sem akartam volna kelni az ágyból, arra ébredtem reggel hétkor, hogy megjöttek a szerelők és elkezdték felrakni a napelem paneleket. A férjem szinte az egész napot velük töltötte, segített amiben tudott, de én is sokat voltam kint, figyeltem, hogy mi történik, és megkértem, hogy magyarázzák el nekem, hogy hogyan is működik ez az egész. Nem vagyok fizikus, de matekot tanítok, úgy gondoltam nem lesz nehéz megértenem. Sajnos azonban a férjem rám szólt, hogy ne zavarjam őket munka közben. De szerencsére rendesek voltak és megadták a webcímüket. Azt mondták, azon a weblapon minden el van pontosan magyarázva. Szóval neki fogtam elolvasni. Szóval, a napelem a Napnak az elektromágneses sugárzásait alakítja át egyenárammá a kis cellák segítségével, amikből a napelem áll.

Aztán még szükség van néhány más felszerelésre is. Ilyenek például a rögzítő elemek, amik, ahogy a nevük is mondják, arra vannak, hogy a tetőn megtartsák a napelemeket. Szükség van valamennyi vezetékre is. Aztán szükség van az inverter nevű dobozra, ami annyit tesz, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, olyanná ami a házban lévő felszereléseknek is megfelel és ami a közüzemi hálózatban lévő árammal is megegyezik. Aztán kellett vennünk még egy új villanyórát is, ami azért van, mert innentől nem csak az elfogyasztott villany árát kell mérnie a szolgáltatónak, hanem a fölöslegesen termelt és a hálózatba bejuttatott áram mennyiségét is. Ennek a kettőnek az összegéből jön ki azóta is szinte mindig a nulla forintos villanyszámlánk. Hihetetlen ránézni is.

A nap végére készen is volt a napelemrendszer beszerelése, ott virított a háztetőn. A használatáig várnunk kellet még majdnem két hetet, mert a villanyszolgáltatónak ki kellett jönnie valami ellenőrzésekre. De gondolom a híre már a felszerelés napján végig járta a várost, hiszen mindenki láthatta az utcáról, hogy egész nap a tetőnkön szeretlek. Mindenesetre nagyon hálás vagyok az új zenetanárnak, hogy nem olyan, mint a régi volt, és más értelmes és hasznos dolgokról is képes beszélgetni. Nagy hasznunk vált belőle, hogy ennyire nyitott, mert magunktól valahogy soha nem jutott volna eszünkbe, hogy beszereltessük a napelem paneleket.