Napelemekkel a magyar zenéért

Minap sétálgattam a Városligetben, ahol jelenleg is hatalmas építkezések zajlanak a Városliget projekt keretén belül. Több kulturális intézmény, múzeum is épül, többek között a Magyar Zene Háza is. Célja, hogy megismertesse a látogatókkal a magyar zene történetét, jellemzőit és sajátosságait.

Az épületet egy japán építész tervezte, aki a természetközeli megközelítést helyezte előtérbe. Több megújuló energiaforrást és környezetkímélő megoldásokat is alkalmaznak az építésnél, azonban legnagyobb meglepetésemre napelemes energiát nem. Pedig milyen csodálatos lenne, ha a zöldövezetben csakis természetes energiákat használnának! Ezen felbuzdulva kezdtem el kutakodni, mert eszembe jutott, hogy egy napelemfarm létrehozása még vonzóbbá tehetné a projektet. Habár én személy szerint sajnos nem tudok tenni az ügy érdekében, de kíváncsivá tett a gondolat, hogy milyen feltételek kellenek a napelemek telepítéséhez és használatához, így belevetettem magam a témába.

Így találtam rá egy nagyon szimpatikus, napelemekkel foglalkozó oldalra. Nagyobb volumenű projekteket vállalnak, többek között cégek és önkormányzatok számára is, ami számomra azt jelzi, hogy kellőképpen profik a témában, nem aprózzák el a környezetvédelmét és tudják, hogy a nagyobb projektek nagyobb előrelépést is jelentenek a technológia terjedésében. Emellett egy nagyobb megrendelővel nagyobb az esély arra, hogy pozitív példaként hassanak másokra is. A megújuló energiaforrások használata mindenhol hasznos lehet, de azokon a helyeken különösen, ahol rendszeres és állandó az áramfogyasztás. A napelemek segítségével ugyanis többek között a világítás és az áramellátás is megoldható. A Magyar Zene Háza esetében pedig véleményem szerint több ízben is hasznos lenne egy napelemfarm építése, hiszen szép, magyar zenéket is meghallgathatunk majd a múzeumi séták során, ami pedig fokozza a többletfogyasztást.

A napelemfarmok lényegében nagyobb területen kihelyezett, rengeteg sok napelemet jelentenek. Ennek előnye, hogy akár több, nagyobb épületet is képesek energiával ellátni akár olyan szinten is, hogy a teljes áramellátást a napenergia lássa el. A már említett honlapot böngészve, korábbi megrendelők meggyőző érveit is olvastam, amelyek a napenergia felhasználása mellett szólnak, illetve arról, hogy miért ezt a céget választották a projektjeikhez. Gyakori érv a környezetvédelem fontossága, a spórolás, mind az áram, mind az anyagiak területén és az, hogy idővel a napelemekbe fektetett pénz megtérül, illetve, hogy nagyon kedvező árakkal dolgozik a cég.

 Ha valaki megújuló energiaforrás bevezetésén gondolkozik, akkor személyre szabott árajánlatot kérhet a cégtől, melyben meg kell adni az éves áramfogyasztás mennyiségét, illetve költségét is. Számomra ez is a rendkívüli szakértelmüket jelzi, hiszen ebből kiindulva tudják megtervezni, hogy milyen minőségű, mekkora és pontosan hány darab napelemre van szükség ahhoz, hogy kiválthassák a hagyományos áramhasználat egy részét, vagy akár egészét. Azonban egy ilyen projekt megvalósítása köztudottan nagy anyagi ráfordítást igényel – mely, mint már említettem, idővel megtérül – ezért pályázati lehetőségek is rendelkezésre állnak, így még kedvezőbb áron, vagy akár térítésmentesen is hozzá lehet jutni ehhez az egyre elterjedtebb és korszerű technológiához.