Zenekari próbára is motorral járok.

Sikeresen vettem részt egy fővárosi szimfonikus zenekar klarinét próbajátékán. Az állás első klarinét pozícióba volt kiírva, 35 jelentkezőből, két fordulón keresztül választották ki a legjobbakat, akik közül a végén, nagy meglepetésemre, de én lettem a kiválasztott. Azért lepődtem meg, mivel az első forduló során, bár remekül játszottam a szóló anyagot, a második fordulóban kért zenekari állások, nem mentek annyira tökéletesen. Igazából túl sok baj sem volt velük, csak egy két finomság volt, amire felhívták a figyelmemet, és emiatt következtettem arra, hogy ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem én leszek a nyertes. De én kaptam az állást, melynek rettentően örültem. Nagyszó, hogy fiatal korom ellenére ilyen sikert érhetek el a szakmámon belül. Ennek rendkívül örülök.

Az egyik próba alkalmával, amikor már kicsit jobban akklimatizálódtam, egy próba szünetében pár kollegám odajött hozzám és megkérdezte, hogy én tényleg motorral járok-e a próbákra. Nem is értettem először, hogy hogy is jön ide ez a kérdés, de készségesen válaszoltam, hogy igen, így van. Majd érdeklődtem, hogy mégis ez miért olyan érdekes. Majd elkezdték nekem megmagyarázni, hogy azért, mert a zenekarból ők hárman a csapat motorosai, hiszen ők is motorral járnak a próbára, sőt ami azt illeti, igen csak nagy imádat köti őket a motorozás élményéhez. Én nagyot nevettem és mondta, hogy hát igen, engem is magával ragadott ez az élmény, és éppen szeretnék egy kis fejlesztést végezni a felszerelésemen, mivel mindenem, de főleg a bukósisakom kezd már tönkremenni, elhasználódni.

Ekkor abba kellett hagynunk a beszélgetést, mert folytatódott a próba. De amikor befejeződött, a kollegák megint letámadtak és elkezdték nekem magyarázni, a legújabb, legminőségibb bukósisak tesztet, és hogy csak az ezen a bukósisak teszten átment sisakokat érdemes megvenni, mert ez a legmegbízhatóbb. Én megkértem őket, hogy egy kicsit lassítsanak és kezdjék el, elölről magyarázni, hogy mégis mi a helyzet és miket ajánlanak és főleg melyik gyártótól. Mert elhiszem, hogy ez a legaktuálisabb bukósisak teszt, de nekem azért ennyire profi felszerelés nem kell, inkább az dönt, hogy ha jó áron találok sisakot és még esetleg ennek a tesztnek is megfelel, akkor nagyon örülök és megköszönöm a jó tanácsaikat, de ha nem, akkor a megszokott módon járok el és elkezdek csak úgy bukósisakokat nézegetni.

Megértők voltak és így szépen lassan és tagoltan, befogadható adagokban tálalták és magyarázták el ennek a különleges bukósisak tesztnek a savát, borsát. Valóban nagyon megbízhatónak hangzott, így egy kicsit én is elkezdtem utána nézegetni. Rögtön nem sikerült dűlőre jutnom, hiszen nagyon drágák voltak azok a sisakok, amik ezen a teszten ármentek, de úgy voltam vele, hogy nem adom fel, folyamatosan nézegetem az árakat és próbálok naprakész maradni. Aztán ki tudja, lehet, hogy az új munkám fizetéséből sikerül annyit félre tennem, hogy pár hónapon belül beruházhatok egy akár drágább bukósisakra is, hiszen egyrészt fő a biztonság, másrészt most már főállású első klarinétos vagyok, egy profi zenekarnál.

Bevallom, hogy az óta is teszegetem félre a pénzt, mert megtetszett egy nagyon különleges és profi sisak, de meg kell, hogy mondjam, elkérik az árát, így most egy kicsit tovább kell várnom, mint gondoltam, de azt hiszem, megéri. Ráadásul ez egy hosszú távú befektetés, így még arról sincs szó, hogy egy éven belül újat kell venni. Persze kivéve, ha ne adj isten balesetem lenne, de akkor meg azért érte meg az árát, hisz több, mint valószínű hogy az életem múlhat rajta.