A zenével együtt érkezett a segítség a hideg ellen

A barátaim, ismerőseim mindig is csodabogárnak tartottak néhány szokásom miatt. Ezekből az egyik az volt, hogy szeretem a klasszikus, azon belül is leginkább a magyar zenét, sőt mást nagyon nem is hallgatok. Nyilván manapság ez az embertípus van kisebbségben, de igen, mi is létezünk még. A klasszikus zene átsegített már az életben sok örömön, bánaton, azaz azt mondhatom, hogy jól megvagyunk mi így ketten. Pont nem is olyan rég nyújtott számomra segítő kezet. Rádión zenét hallgattam, és közben vacogtam, mert a fűtés egy ideje már nem működött nálam, és a nappalok és éjjelek bizony egyre hűvösebbek lettek. Nagyon bosszús voltam, mert egyszerűen egy szakember se volt elérhető, pedig sürgősen segítségre volt szükségem.

Végső elkeseredésemben az internethez fordultam, hiszen még sosem hagyott cserben. Rá is bukkantam a vízszerelés.net oldalára, és örömmel konstatáltam, hogy a vízszerelés mellett foglalkoznak fűtésszereléssel is. Ami végképp feldobta a napom, az az volt, amikor olvastam, hogy ha nagy a baj, akkor akár 1 – 2 órán belül is kiérkezhetnek a cég szakemberei. Már pedig mi lett volna más vészhelyzet, ha nem az, hogy napok óta a hideg lakásban didergek? Nem is kellett több, telefonáltam nekik, és megígérték, hogy nemsokára kiérkeznek hozzám. Addig legalább volt időm kicsit böngészni az oldalon, hogy jobban megismerhessem a cég arculatát.

Értelemszerűen annak szerettem volna utána nézni, hogy hogy is zajlik náluk a fűtésszerelés, illetve, hogy mit is érdemes tudni ezzel a dologgal kapcsolatban. Az első fontos információ szerint meg kell különböztetni fűtésrendszert és gázkazánt, mert a kettő nagyon más. Szerencsére mindkettővel kapcsolatban nagy szakértelemmel rendelkeznek, hiszen több, mint három évtizede már vízszereléssel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkoznak. A víz- és fűtésszerelés mellett a szolgáltatásaik között ott van a csatornakamerázás, a csőtörés kezelése, a duguláselhárítás és a csatornázás is.

Laikusként nyilván nem olyan könnyű megállapítani, hogy mi is lehet a gond a fűtésünkkel, azonban lehetnek erre utaló jelek – olvasható a vízszerelés.net oldalán. Vannak olyan helyzetek, mikor a gázkazán gőzerővel megy, azonban mégsem melegszenek a radiátorok, ekkor a gázkazán meghibásodásáról van szó. Ha viszont valami csöpögést, szivárgást tapasztalunk, sőt a radiátor alatt tócsa is kialakul, akkor az a fűtésrendszer meghibásodását jelzi. Ez azért nem mindegy, mert az előbbi gázszerelői szaktudást, míg az utóbbi fűtésszerelői ismereteket igényel.

Ezek után érdekelt engem az is, hogy mitől is hibásodhat meg egy fűtésrendszer, amire szerencsére választ is kaptam. Ok lehet az, ha a fűtésrendszer elöregedett, a csövek rozsdásak, esetleg már lyukasak is, de az is okozhat ilyen jellegű problémákat, ha kemény a víz. Ugyanis ekkor a vízkő lerakódik, ami hosszabb távon csökkenti a csövek átmérőjét, ami nem csak a nyomást, hanem a hatékonyságot is befolyásolhatja. Már pedig egy fűtésrendszer csak akkor tud megfelelően működni, ha zárt és a víznyomás állandó benne.

A lap alján lévő információkból azt is meg lehet tudni, hogy ha vészhelyzet van, a céget a nap bármelyik szakában el lehet érni, legyen az kora reggel vagy késő este. Azt gondolom, hogy az embernek ez azért megnyugtató gondolat, hogy ha bármi van, nem marad egyedül a problémájával. Ez az eset is bebizonyította, hogy a zene is a legváratlanabb helyzetekben is a segítségünkre tud lenni, mint esetemben a fűtés hiánya. Nagyon örültem, hogy nem kellett heteket fagyoskodnom a hideg lakásban, hanem egyszerűen meg lett oldva a problémám.